Skit i Östersjön

Pressmeddelande  •  2015-11-10 08:39 CET

I år skulle risken för framtida algblomningar i Östersjön minska väsentligt. Så blir det inte. Trots att svenska skattebetalare bidragit med 177 miljoner kronor till två reningsverk, fortsätter Ryssland att bokstavligen skita i Östersjön. Varje dag pumpar Kaliningrad stad 150 000 kubikmeter orenat avloppsvatten rakt ut i havet, detta framgår av ett reportage i senaste numret av Studieförbundet Vuxenskolans tidning Impuls.

- Klimat och hållbar utveckling är viktigt. Som folkbildare vill vi agera och ta ansvar när det behövs en förändring. Därför skriver vi om miljöskandalen i Östersjön, säger John Hillstierna, ansvarig utgivare för tidningen Impuls och kommunikationschef hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Fakta och bakgrund, ur Studieförbundet Vuxenskolans tidning Impuls:

Kaliningrad släpper ensamt ut mer föroreningar i Östersjön än alla svenska reningsverk tillsammans.

Svenska Sida har varit med i planeringen av Kaliningrads reningsverk ända sedan 1996. År 2000 skrevs också ett samarbetsavtal med Ryssland där Sverige lovade att bidra till finansieringen. Men först nio år senare började bygget.

Sverige har satsat totalt 245 miljoner kronor i en regional miljöstödsplattform, NDEP, som inrättades 2001. De pengarna har förutom i Sankt Petersburg finansierat reningsverk i städer som Novgorod, Petrozavodsk, Tichvin och Viborg vars avlopp annars skulle förorena samma hav. Men i Kaliningrad verkar ingenting fungera. Från själva stan med 453 000 invånare rinner fortfarande 150 000 kubikmeter orenat avlopp rakt ut i havet. Varje dag.

Impuls, som är Studieförbundet Vuxenskolans tidning, kommer ut åtta gånger per år. Den skickas bland annat till cirkelledare och beslutsfattare.

Artikeln går att läsa på webben, klicka här . Hela tidningen Impuls går att läsa på webben, klicka här . Det senaste numret innehåller bland annat reportage om miljöskandalen i Östersjön, studiecirklar i Kosovo och musikfestivaler i Sverige.

Kontaktperson : John Hillstierna, ansvarig utgivare, Studieförbundet Vuxenskolan, 0708-553096 ellerjohn.hillstierna@sv.se

Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/studieforbundet_vuxenskolan/pressreleases/skit-i-oestersjoen-1251530

11 nov 2015