Våra seminarier

Hållbara Hav 2016

FN:s Globala Hållbarhetsmål - Vem gör vad för Östersjön?

Under en dag samlades forskare, politiker, organisationer och näringsliv på Kastellholmen för att gå igenom FN:s hållbarhetsmål och berätta vem som gör vad för att uppfylla mål 14, Hav och marina resurser.

Läs mer om seminariet och följ länkar till presentationer och diskussioner på SVT Play

Hållbara Hav 2015

Östersjöns utmaningar och mediernas logik

Med Östersjön och dess problem och möjligheter i fokus bjuder Initiativet Hållbara Hav in till seminarium i Kolskjulet på Kastellholmen den 1 september. Årets seminarium är det femte i ordningen och som tidigare samlas forskare, politiker, representanter från universitet, myndigheter, näringsliv och organisationer samt andra Östersjövänner.

Program och länkar till föredragen hittar du här

Hållbara Hav 2014.

Östersjön - Blir det bättre eller sämre?

Årets Hållbara Hav-seminarium går av stapeln den 10 september i Kolskjulet på Kastellholmen.
Frågan för året till forskarna är vartåt utvecklingen pekar för Östersjön inom en rad områden som fiske, övergödning, fågelliv och kemikaler. Läs mer

Almedalen

Vi samlar en panel av forskare och företrädare för organisationer, näringsliv och samhälle för att ge en bred och balanserad bild av miljöfrågor som rör Östersjön.

/rutor-alme-2014.jpg Årets tema har tagit sin utgångspunkt i utställningen "Etta med kök" som behandlar plast, kemikalier och läkemedel som vi hittar i våra hem och som kan ha påverkan på både oss själva och Östersjön. I de olika panelerna diskuteras problemet, hur stort det är, vad som behöver göras och vad vi själva kan göra i vårt vardagsliv.

På programmet 2014:

Forskaren och miljöministern - Vad är problemen och vad gör vi åt dem idag?
Kemikalier på menyn - Hur påverkar dina matvanor miljön och din hälsa?

Östersjön – en naturlig skönhet? - Hur påverkar läkemedel och kosmetika vår vattenmiljö?
Östersjön – inget att leka med. Kemikalier i leksaker - hur påverkas barnen och miljön?

HållbaraHavseminariet i Kolskjulet

Med Östersjön och dess problem och möjligheter i fokus bjuder Hållbara Hav in till seminarium i Kolskjulet på Kastellholmen i september månad varje år.
Briggens gudmor Kronprinsessan Victoria är på plats vid denna kraftsamling av forskare, politiker, näringsliv, intresseorganisationer (NGOs) och andra Östersjövänner.

Vid det senaste seminariet stod Stockholms stad, Stockholms universitet och Initiativet Hållbara Hav gemensamt för värdskapet. Ulla Hamilton, trafik- och arbetsmarknadsborgarråd talade inledningsvis om Stockholms starka position som en grön stad. Allan Larsson, seminariets moderator, betonade att vi ska se Östersjön som en resurs och inte ett problem. Som en ram för seminariet valde han orden Hopp och Förändring som är grunden till all samhällsutveckling.

Seminariedagen består av ett kunskapsblock med forskare från våra universitet och högskolor som följs av en paneldiskussion med representanter från det offentliga, näringslivet och vårt nätverk. Hela seminariet filmas av SVT och går att se på SVT Play.

Kemikalier i havet var temat för 2013 års Hållbara Havs-seminarium. Särskilt fokus lades på läkemedelsrester och resultaten från provtagningarna som genomförts av Tre Kronor af Stockholm under sommarens seglingar redovisades med en del överraskande resultat.

Se seminariet här

Kemikalier i vår vardag och gifter i Östersjön var temat för 2012 års seminarium tillsammans med den tilltagande nedskräpningen av våra hav.

Kläder, solskyddsprodukter och båtbottenfärger är produkter vi använder och som påverkar havet.
Läs mer...

2011 genomfördes det första Hållbara Havs-seminariet. Målet med seminariet var att ge en aktuell bild av läget för Östersjön. Bland annat diskuterades övergödningen av Östersjön samt behovet av bättre kartläggning av Östersjöns bottnar. Som det är nu har vi mer kunskap om Mars yta än om havsbottnen i Östersjön.

Se presentationer och intervjuer med forskarna här