Detta gjorde vi 2013

Miljöutställning, föreläsningar och en paneldebatt om giftiga båtbottenfärger gjorde Hållbara Havs första närvaro på båtmässan Allt För Sjön till en succé.

Initiativet Hållbara Hav har besökt 6 länder och 25 städer under seglingar runt om i Östersjön.

Briggen Tre Kronor har i funktionen forskningsfartyg på uppdrag av MistraPharma, forskarna på Stockholms och Umeå universitet, KTH tagit vattenprover såväl kustnära som mitt ute på öppet hav i syfte att detektera läkemedelsrester. Efter analys redovisades överraskande och oväntade resultat på årets Östersjöseminarium den 5 september.

Årets upplaga av Almedalsveckan blev något avkortad på grund av Briggens deltagande i Tall Ship´s Races men liksom tidigare år var det fullt i stora salongen och på däck vid de olika seminarier som bjöds av vår huvudpartner TeliaSonera samt olika intresseorganisationer som WWF, Gröna Bilister, Sigtuna kommun med flera. Miljöutställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” drog intresse på kajen där Initiativets partners TeliaSonera, Boomerang och Håll Sverige Rent visade upp sitt hållbarhetsarbete. Gamla lurar kunde lämnas i mobilkomposten och Boomerangplagg återvinnas.

I Tall Ship´s Races placerade sig Tre Kronor af Stockholm på en hedrande 2:a plats i sin grupp.

Efter den sedvanliga sommarseglatsen runt Sveriges södra kust vände Briggen kosan norröver för första gången. Mottagandet i Gävle, Härnösand och Örnsköldsvik var överväldigande. Initiativet arrangerade pressmöten, visade miljöutställningen för skolklasser med flera och deltog aktivt i seminarier arrangerade av kommunledningen på respektive ort. Samarbetet med kommuner i kuststäder har varit inspirerande och framgångsrikt och kommer fortsätta utvecklas framöver.

Östersjöseminariet gick av stapeln för tredje året och blev en succé. Stockholms stad och Stockholms universitet stod som värdar tillsammans med Hållbara Hav.
I kunskapsblocket diskuterades förekomst och effekt av miljögifter funna i Östersjön med ett speciellt fokus på läkemedelsrester. Efter lunchminglet i solskenet på Kastellholmskajen fortsatte seminariet med ett spännande panelsamtal. 

Initiativet Hållbara Hav och utställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” nominerad till Nordiska Rådets stora Natur- och miljöpris 2013. Vinnare utses i direktsändning på en TV-gala i Oslo den 30 oktober och visas i sju länder.
Se hela eventet på SVT Play. SVT sände för andra året i rad Östersjöseminariet.

Bra medial täckning ute i landsortspress.

En nätverkslunch genomfördes på vårkanten i Stadshuset tillsammans med finansborgarrådet Sten Nordin och Stockholms stad.