Historik

2017-2019

Utveckling av Expedition Rädda Östersjön i dialog med forskare, beteendevetare, pedagoger och kommunikatörer.

2016

Briggen Tre Kronor startade Stiftelsen Hållbara Hav för att fortsätta att utveckla miljö-och hållbarhetsarbetet som en fristående organisation men i samarbete med Briggen Tre Kronor.

Samtidigt fortsätter Briggen Tre Kronor att aktivt arbeta med hållbarhetsfrågor som rör både Östersjön och vår samhälle i stort.

Numera finns all info kring Briggen Tre Kronors hållbarhetsarbete på hemsidan www.briggentrekronor.se 

2015

Allt för Sjön

Året inleddes med vår medverkan på Allt för Sjön där vi visade vår utställning "Etta med kök" . Vi samarbetade också med Östersjöcentrum som erbjöd besökarna möjlighet att ställa frågor till forskare. Läs mer

Våregling till Valdemarsvik och Oskarshamn

Årets seglingssäsong började med besök i Oskarshamn och Valdemarsvik. Valdemarsvik har just avslutat ett av Sveriges största miljöprojekt där man sanerat bort 500 ton krom och stora mängder kvicksilver från bottensedimenten i Valdemarsviken. Läs mer om detta här (pdf)

DN-bilaga

Årets Hållbara Hav-bilaga i DN hade rubriken blir det bättre eller sämre. Ladda ner och läs bilagan här.

Almedalen

Tre Kronor af Stockholm fanns på plats längst in i hamnen i Visby. Hållbara Hav arrangerade seminarier och diskussioner i samarbete med våra partners. Läs mer

Östersjöambassadörer

Under sommaren och hösten har vi seglat med ungdomar från Marina Läroverket och S:t Botvids gymnasium ombord. De har arbetat med egna projekt utifrån vårt material om vad man kan göra som privatperson för att bidra till ett friskare Östersjön.
Se filmen som ungdomarna från S:t Botvid producerade i samband med seglingen.

Hållbara hav-seminarium

Årets seminarium gick under temat Östersjöns utmaningar och mediernas logik. Seminariet sändes på SVT och går att se på SVT Play. Hela programmet samt intervjuer med föredragshållare och deltagare hittar du här

Avslutning i Bottenhavet

Säsongen avslutades med en segling i Bottenhavet med besök i Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall. I alla tre städerna arrangerade seminarier och konferenser och utställningen "Etta med kök" visades för skolklasser.

2014

Miljötorget Hållbara Hav på Allt för Sjön

Till 2014 års Allt för Sjön fördjupades samarbetet med Stockholmsmässan och miljötorget blev en del av Båtmässan på allvar. Från scenen hölls föredrag och paneldebatter om ett stort antal miljöfrågor och miljösatsningar. Läs mer

2013

Miljötorg på Allt för Sjön

Miljötorget på båtmässan Allt för Sjön inledde året. Torget skapades av Hållbara Hav i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten, Naturskyddsföreningen och Håll Sverige Rent Miljöutställning. Föreläsningar och en paneldebatt om giftiga båtbottenfärger gjorde Hållbara Havs första närvaro på Allt För Sjön till en stor framgång.
Se intervjuer, föredrag och seminarier här

Almedalen

Årets upplaga av Almedalsveckan blev något avkortad på grund av Briggens deltagande i Tall Ship´s Races men liksom tidigare år var det fullt i stora salongen och på däck vid de olika seminarier som bjöds av vår huvudpartner TeliaSonera samt olika intresseorganisationer som WWF, Gröna Bilister, Sigtuna kommun med flera. Miljöutställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” drog intresse på kajen där Hållbara Havs partners TeliaSonera, Boomerang och Håll Sverige Rent visade upp sitt hållbarhetsarbete. Gamla lurar kunde lämnas i mobilkomposten och Boomerangplagg återvinnas.

Seglingar i Östersjön och Bottenhavet

Hållbara Hav har besökt 6 länder och 25 städer under seglingar runt om i Östersjön.

Briggen Tre Kronor har i funktionen forskningsfartyg på uppdrag av MistraPharma, forskarna på Stockholms och Umeå universitet, KTH tagit vattenprover såväl kustnära som mitt ute på öppet hav i syfte att detektera läkemedelsrester. Efter analys redovisades överraskande och oväntade resultat på årets Östersjöseminarium den 5 september.

I Tall Ship´s Races fick ett femtiotal ungdomar från Fryshuset, Marina Läroverket och Cirkus Cirkör chans att lära känna Östersjön närmare och därigenom få en bättre känsla för vårt unika innahav. Seglingsmässigt blev det också en stor framgång när Tre Kronor af Stockholm tog en hedrande 2:a plats i sin klass.

Efter den sedvanliga sommarseglatsen runt Sveriges södra kust vände Briggen kosan norröver för första gången. Mottagandet i Gävle, Härnösand och Örnsköldsvik var överväldigande. Hållbara Hav arrangerade pressmöten, visade miljöutställningen för skolklasser med flera och deltog aktivt i seminarier arrangerade av kommunledningen på respektive ort. Samarbetet med kommuner i kuststäder har varit inspirerande och framgångsrikt och kommer fortsätta utvecklas framöver.

Lunch i stadshuset

En nätverkslunch genomfördes i augusti i Stadshuset tillsammans med finansborgarrådet Sten Nordin och Stockholms stad där bland annat Magnus Breitholtz från Stockholms universitet medverkade och redogjorde för situationen i Östersjön.

Hållbara Hav-seminariet

Hållbara Hav-seminariet 2013 gick av stapeln för tredje året och blev en succé. Stockholms stad och Stockholms universitet stod som värdar tillsammans med Hållbara Hav.
I kunskapsblocket diskuterades förekomst och effekt av miljögifter funna i Östersjön med ett speciellt fokus på läkemedelsrester. Efter lunchminglet i solskenet på Kastellholmskajen fortsatte seminariet med ett spännande panelsamtal.

Nominerad till Nordiska Rådets Natur- och miljöpris

Hållbara Hav och utställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” nominerades till Nordiska Rådets stora Natur- och miljöpris 2013.

Utställningen på sju språk

Under året har miljöutställningen "Östersjön - vem bryr sig..." omarbetats för publicering på nätet. Med hjälp av ny teknik bjuds besökaren på en resa från solskenet på stranden ner till botten. På vägen får man se vad produkter som vi använder i vår vardag påverkar havet samtidigt som man får tips och råd om hur man själv kan minska sin påverkan. Utställningen har översatts till sju språk som talas runt Östersjön.
Den digitala versionen lanserades i november och finns nu översatt till sju av de språk som talas runt Östersjön.

2012

Telia Sonera blir huvudpartner för Hållbara Hav

telialogga400px.jpgDen 21 maj 2012 går TeliaSonera in som huvudpartner för Hållbara Hav.

Baltic Sea Waste Campaign

Under sommaren samarbetade Hållbara Hav med Baltic Sea Waste Campaign i flera hamnar både i Sverige och i Balticum. BSWC genomförde skräpdykningar och informerade om skräp och spökgarn i Östersjön.
Se filmen om sommarens kampanj

Miljöutställningen Östersjön - vem bryr sig...

utstallningen-am.jpgInför sommarens segling tog Hållbara Hav fram miljöutställningen Östersjön - vem bryr sig...
Utställningen handlar om miljögifter och marin nedskräpning och utvecklades i samarbete med Stockholms universitet och Håll Sverige Rent.

Årets seminarium 2012 om miljögifter och nedskräpning

1hh12grupp.jpgÅrets seminarium med Hållbara Hav kretsade kring miljögifter och kemikalier i vår vardag.
Seminariet filmades av SVT och finns att se på SVTforum.
En sammanfattning samt intervjuer med föredragshållarna hittar du här

2011

Hållbara Hav startades den 12 september 2011 i närvaro av kronprinsessan Victoria, gudmor till Tre Kronor af Stockholm.
Seminariet genomfördes i samarbete med Stockholms universitet, WWF, BSAG, Cargotec och Wärtsilä.
Målet för det första seminariet var att fastställa status för Östersjön. Föredrag och intervjuer finner du här