Delfin siktad från Tre Kronor af Stockholm utanför Västervik

Deltagarna i lördagens segling med Tre Kronor af Stockholm fick vara med om en mycket speciell upplevelse. Utanför Västervik slog en delfin följe med fartyget. Den dök upp strax norr om Idö och följde sedan Tre Kronor norrut till sydost om Äskeskär.
Att det verkligen var en delfin rådde det inget tvivel om. Flera av ungdomarna i besättningen har stor erfarenhet av seglingar på Atlanten och har haft många möjligheter att studera de vackra djuren på nära håll tidigare. Dock var det en särskild känsla att få se en delfin i Östersjön.

Nyligen filmade en grupp danska kajakpaddlare en delfin i Blekinge skärgård. Mats Amundin, från Kolmårdens delfinarium, har tittat på bilden men kan inte säga vilken art det rör sig om och det går därför inte att fastställa om det är samma individ. För alla som rör sig i skärgården de närmaste dagarna finns det dock goda skäl att hålla utkik efter delfinen.

Rapport om observationer av delfiner, tumlare och andra valar kan lämnas till Naturhistoriska museet på http://www.gbif.se/tumlare/index.php/report/create.

 

10 maj 2015