HållbaraHav-seminariet 2012

SVT Forum. Lena Ek

Läs sammanfattningarna av de olika föredragen här nedan och se intervjuer med föredragshållarna.
Till intervjuer med föredragshållarna
Fler bilder från dagen hittar du här

Sammanfattning av seminariet "Östersjön - vem bryr sig..." med Initiativet Hållbara Hav 2012.

Seminariet ”Östersjön – vem bryr sig…” gick av stapeln onsdagen den 29 augusti i strålande sol på Kastellholmen och i närvaro av vår gudmor kronprinsessan Victoria. Seminariet utgör en av höjdpunkterna i Initiativet Hållbara Hav. I år hade vi glädjen att ha Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten som moderator.
Miljöminister Lena Ek höll inledningstalet och betonade bland annat vikten av det arbete Briggen Tre Kronor gör för att föra ut budskapet om situationen i Östersjön.

Kemikalier i vår vardag och gifter i Östersjön

Ett forskarblock från Institutionen för Tillämpad Miljövetenskap ITM på Stockholms universitet bestående av Magnus Breitholtz, Christina Rudén och Britta Eklund beskrev livfullt och pedagogiskt problemen med kemikalier i vår vardag och gifter i havsmiljön. Ur en medförd kasse plockade Magnus och Christina upp olika flaskor och burkar och informerade om deras vanskliga innehåll. Det var bland annat en flaska lacknafta och några oansenliga burkar med ansiktskrämer. De betonade att vi åhörare inte skulle skämmas eftersom dessa prylar hämtats från de egna badrums- och köksskåpen.
Publiken – närmare tvåhundra personer fick bland mycket annat lära sig att det finns 143 000 registrerade miljögifter/kemikalier inom EU och att endast hundratalet är granskade ur miljösynpunkt. De båda forskarna gav också konkreta råd och tips om hur man som konsument kan undvika att belasta miljön ytterligare.

Miljögifter i havsmiljön

Britta Eklund fokuserade på miljögifterna i havsmiljön och tryckte framför allt på faran med de giftiga båtbottenfärgerna som använts på fritidsbåtar och fortfarande tjugo år efter att de förbjudits ställer till med såväl hälso- som miljöproblem.

Näringslivets roll i miljöarbetet

Under rubriken ”Hållbarhetsarbete i näringslivet” tecknade Malin Frenning från TeliaSonera en odyssé över hur man som en global storkoncern kan minska sina kunders miljöbelastning genom att använda teknikens landvinningar och ett aktivt arbete med hållbarhet.

Lunch med utställning, Öppet Skepp och film från skräpdykning

I flödande solsken bjöd vi in tillaktivitetslunch där gästerna kunde välja mellan att se film från skräpdykningar i salongen ombord på Briggen eller bara njuta av ”öppet skepp”, gå en runda i miljöutställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” och naturligtvis äta lunch på kajen och mingla med andra Östersjövänner.

Nedskräpningen i Östersjön

När alla lunchaktiviteter lagt sig tog Anna Linusson, vd för Håll Sverige Rent ordet och gav en ögonblicksbild av skräpläget i Östersjön så som man upplevt det vid de skräpdykningar som genomförts i olika hamnar tillsammans med Briggen Tre Kronor under Hållbara Havs sommarresa.
Vid en dykning plockade dykarna under en timmes tid upp 8 m avloppsrör, 2 kundvagnar, strykjärn, skrivmaskin, bilbatteri och bildäck, diverse verktyg, kastruller, kaffekanna mm. Dessa saker har självklart inte ramlat ner i havet utan dumpats.

Senaste nytt från WWF

Inger Näslund från WWF redovisade den rykande heta rapporten “Counter Currents – scenarios for the Baltic Sea towards 2030” som dagen innan presenterats på WWFs seminarium. Rapporten är ett resultat av en workshop med ett femtiotal deltagare runt Östersjön som hölls i Kolskjulet tidigare i år. Flera av scenarierna visar en minst sagt skrämmande men fullt realistisk framtidsbild.
Inger tydliggjorde också vikten av att företag koncenterar sitt hållbarhetsarbete på sin egen kärnverksamhet och inte fastnar i att ”sortera papper”.

Havs- och vattenmyndigheten – en ny och engagerad myndighet!

Från HaV kom Anna Jöborn som i sin presentation talade om hur Havs- och vattenmyndigheten som funnits i drygt ett år bidrar till ett hållbart nyttjande av Östersjön. Anna började med att läsa en dikt om Östersjön av Tomas Tranströmer.

Samarbete viktigt för framgång

Som siste talare kom Mathias Bergman från BSAG och talade om ”Globala lösningar genom samarbete” och beskrev hur företag anslutna till BSAG gör ´commitments’ eller åtaganden i sina satsningar för att rädda Östersjön.

Hållbara havsrullarna

Alla talarna fick ur Björn Risingers hand en ”hållbara havsrulle” som tack för sin medverkan. Hållbara havsrullen berättigar till en temasegling ”Örn-och sälsafari” för två personer senare i höst.